HISTORIEN OM MITT AFRIKA.

Bloggen är mest ett skrap på ytan, men i ett inlägg hade jag tänkt gå försöka kortfattat förklara en resa som förändrade mitt liv, på både gott & ont. Genom svenska kyrkan fick en tjej i min universitetsklass kontakt med en snubbe, Kennedy, som drev ett litet lokalt hjälp-till-självhjälp-projekt i byarna på sluttningarna av Kilimanjaro. Vi bestämde oss fyra tjejer för att dra dit & kolla in stället, hjälpa till i den mån vi kunde och sedan försöka få ner det på papper. Det här var i slutet av 2005.


Vi åkte via Frankrike & sedan till Etiopien, från Etiopien till Tanzania. Vi hyrde ett hus på en dammig väg, bredvid en hydda. Vi var adresslösa för första gången i vårt liv. Vi hade tagit alla nödvändiga sprutor och mediciner, förberett oss på vad som komma skall med myggnät, slappa kläder, reseguider och solskydd. Det går inte att förbereda sig för det vi skulle uppleva, men det hade vi ingen aning om. Vi hade med spänning läst om djuren, människorna och vi hade alla läst 'den vita massajen' & ville nu så innerligt se det ståtliga folket.
Jag spenderade mina dagar med mjölk, kossor, barn i mängder, djur, kaos, korruption, rädsla, sjukdomar och tragik. Jag, tjejerna & Kennedy promenerade upp och ner i slätterna kring Kilimanjaro och försökte rädda vad som räddas kunde. Vi tog med ris, mjölk och annat viktigt och försökte föreläsa om mjölkens nyttighet (i motsats till coca-cola invasionen). Vi fick ta en skabbig tur med jeepen eller i någon läskig taxi i runt en halvmil för att få rent vatten eller mjölk men i hyddan bredvid våran kunde vi däremot köpa en back med coca-cola för en femma.
 Jag fick träffa åldermän & ålderkvinnor som aldrig träffat vita människor. Vi hade barn som alltid häckade runt vårat stängsel runt huset för att titta på oss konstiga vita kvinnor. Vi hade en vakt som cirkulerade runt oss då vi var ett enkelt byte då vit man är lika med rik man i ett korrupterat land där ett människoliv är mindre värt än en ko. Vi gick i ständig rädsla & kvällarna tog vi oss inte utanför vårt lilla hus med det trygga stängslet överhuvudtaget. Det blev en hel del kortspelande & Kilimanjaro-öl.

En man från en klan hade precis våldtagit en kvinna från en annan klan på vår lilla röda grusväg. Kvinnans klan tog lagen i egna händer och skar av mannens hela härlighet & lämnade honom att förblöda i diket. På vår lilla väg. Så skrämmande nära. Tillslut blev närheten verklighet. Jag blev rånad, lurad, mordhotad och snudd på kidnappad. Jag gick runt med ordentlig turistdiarré i två månader och bajsade vatten i hål. Vattenclosett? Skulle inte tro det. Varje morgon när jag vaknade tittade jag ut genom fönstret och såg toppen av Kilimanjaro. Sedan sopade jag våra golv i sovrummen som var fyllda av vingar från stora fjäderfän som flög rakt in genom våra persiennrutor och dog av skenet från lampan.
 Jag blev varse om hur ett liv kan se ut och hur lyckligt lottad jag är, hur klyschigt det än låter. Kennedy, Afrikas ängel, pratade ständigt om vad som är Afrikas fiender och gör det till det vad det är, för människorna är det inte. Afrikas största fiender är enligt honom; sjukdom, fattigdom och okunskap. Vi försökte med vårt projekt att förhålla oss till det & än idag tror jag ändå att vi kom en liten bit på vägen, 4 tjejer från Umeå.Jag känner än idag att det är extra känsligt när någon skiter i att skänka den där lilla kronan, skyller på att 'jamen man vet ju ändå inte vart det hamnar, pengarna går i massa mellanfickor, inget kommer ändå fram' jada-jada-jada. En person gör visst skillnad. 10 kronor gör visst skillnad. Så svårt är det inte att ta reda på huruvida en organisation är seriös eller inte. Titta exempelvis på vad Läkare-Utan-Gränser har åstadkommit. Eller Röda-Korset. Jag sätter in slantar direkt till Kennedy - och i den där lilla bössan i kassan på Ica; stoppa en femtioöring i den nästa gång. Många bäckar små folkens!

Kom gärna med frågor om ni har. Annars är det min lilla korta historia om mitt Afrika som förändrade mitt liv.


Kommentarer
Postat av: pelle

Men vad spännande, vad avundsjuk jag blir! Vilken erfarenhet också! Emma, du steg i mina ögon nu. Och då ligger du ganska högt redan!

2009-01-29 @ 11:03:02
URL: http://pellespersonliga.se
Postat av: Lina

Gud vad spännande;) det här måste du skriva om fler gånger...blir nyfiken på att höra mer

2009-01-29 @ 11:07:24
URL: http://litenfro.blogg.se/
Postat av: Lena

Åh, vad intressant!

Och det gav mig ny motivation till min egen planerade resa. Mitt största problem just nu är att jag inte är säker på om jag orkar åka själv. Jag & en kompis skulle åkt till Uganda förra hösten och jobba som volontärer på en skola, men hon hade inte råd. Flyget kostar ju en hel del även om det är ganska billigt att vara där. Jag vill åka, hade egentligen tänkt åka själv, men är lite osäker på om jag ska göra det eller inte.

Jag har kontakt med en skola och sådär, så jag vet precis vad det är jag vill göra, största problemet är boende, men jag tror inte det är något stort problem heller.

2009-01-29 @ 11:27:16
URL: http://moeller.blogg.se/
Postat av: Daniel

HärligtHar de lika stora pittar som man hört?

2009-01-29 @ 11:40:41
URL: http://danielfagerholm.webblogg.se/
Postat av: anna

intressant! afrika verkar vara en väldigt häftig världsdel. intressant att se iaf.

2009-01-29 @ 11:59:24
URL: http://addspirit.blogg.se/
Postat av: Hanna

Är imponerad.... och stolt över dig....och avundsjuk för att du tog tummen ur och gjorde något som många andra tänker på att göra men aldrig gör (inklusive jag).btw..Näsan? Ha ha ha näsan??? Gris näsan???=) Va gullig du e!

2009-01-29 @ 12:06:50
URL: http://habba.devote.se
Postat av: bellisima

underbart! Afrika ar ett drom resa mal for mig!

2009-01-29 @ 12:13:49
URL: http://bellisima.webblogg.se/
Postat av: Emelie

Spännande!

2009-01-29 @ 12:27:37
URL: http://seashore.webblogg.se/
Postat av: fanny

va roligt att du gillar det :)

2009-01-29 @ 13:10:23
URL: http://blonds.blogg.se/
Postat av: fanny

va roligt att du gillar det :)

2009-01-29 @ 13:10:24
URL: http://blonds.blogg.se/
Postat av: Lina

Lou!! Svara i mobilen pls!!! Ska inte vi umgås idag?? :(

2009-01-29 @ 13:36:40
URL: http://seabobby.blogg.se/
Postat av: ROXY

det finaste inlägg jag läst på länge, gör ont i hjärtat samtidigt som de värmer, jag får lite tårar i ögonen, jag skulle vilja göra samma sak en vacker dag, fast de värsta jag vet är att se människor lida, vill ha lycka och glädje runt omkring mig, men det kanske är vad man kan sprida om man åker iväg på ett sådant är ävernyr, kan förstå att de verkligen är ett minne för livet för dig. DU ÄR GRYMM BRUDEN! starkt jobbat. nu, från och med idag, du är min idol. gör sånt som jag så gärna skulle vilja göra! :)

2009-01-29 @ 13:38:38
URL: http://legoliv.blogg.se/
Postat av: carro

gud vad spännande. underbart skrivet inlägg!

2009-01-29 @ 13:48:01
URL: http://carole.blogg.se/
Postat av: SveaJ

sv: Kanalen finns redan :)

2009-01-29 @ 14:13:24
URL: http://sveaj.blogg.se/
Postat av: flyga

Tanzanias landskap, fargerna, manniskorna... Jag var med dar, fast mer i malawi. saknar...

Kul att jag hitta din blogg! Bor du i London? Jag gor :)

2009-01-29 @ 17:01:07
URL: http://london-flyga.blogspot.com
Postat av: linnns

Tycker att det är så underbart att människorna ändå ser så lyckliga ut, även fast deras liv är så grymt begränsat, fattigt!

Starka människor det där!

kram

2009-01-29 @ 17:07:19
URL: http://linnns.blogg.se/
Postat av: Pearl

wow. vilken intressant historia, och viktig sådan. bra att du tar upp det. det måste tas upp om något ska göras åt det. starkt jobbat!

2009-01-29 @ 17:21:18
URL: http://intimacy.blogg.se/
Postat av: Pillan

Oh, vilken upplevelse! Trots all misär och allt elände så är det ju sådant som gör en människa starkare. Jag har faktiskt funderat på att volontärarbeta ett tag för t.ex. Unicef eller så, kanske hjälpa till med att vaccinera barn och så. Det är ju sjukt vilken stor insats de gör, i Irak så vaccinerade de 5,2 miljoner barn på 3-4veckor. Sånt skulle man ju vilja vara med och bidra till!Förresten så kanske jag själv tar en studietripp till Afrika om ett år, vi är några som har stora planer på att plugga kriminologi i Sydafrika, vid University of Pretoria. :)

2009-01-29 @ 22:03:05
URL: http://obeskrivlig.blogg.se/
Postat av: Sassy

Vilket intressant inlägg!

Vilken upplevelse du har varit med om, du har ju varit med om både positiva och negativa saker som de flesta av oss aldrig får uppleva. Det måste ha varit läskigt där titt som tätt, men det måste samtidigt ha känts bra att göra en sådan insats.

2009-01-29 @ 22:05:30
URL: http://eurotrash.blogg.se/
Postat av: pelle

Jag vill ha mer av det här, mer stories här ifrån!

2009-01-30 @ 00:32:43
URL: http://pellespersonliga.se
Postat av: anna boström

jag har vart i afrika, as ballt äre :D

2009-01-30 @ 17:10:38
URL: http://abostrom.blogg.se/
Postat av: suss

Mycket intressant läsning.

2009-02-01 @ 11:28:22
URL: http://rocknroses.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0